Artros hos hästar orsakar hälta och grav smärta. Upprepade behandlingar och lång rehabilitering resulterar i höga kostnader för ägaren. Tack vare ett nytt test kan sjukdomen upptäckas tidigt – och med hjälp av ett nytt läkemedel kan sjukdomen bromsas.
Testet och läkemedlet har utvecklats av Stina Ekman och Eva Skiöldebrand vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med Elisabeth Hansson och Anders Lindahl vid Göteborgs universitet.
Artros drabbar både djur och människor, men hästar utvecklar sjukdomen tidigt i livet då de tränas och tävlas vid ung ålder.
– Flertalet tävlingshästar får artros och för att vi skall kunna möta upp kraven på hållbar och smärtfri häst i framtiden krävs en objektiv och snabb diagnostik. Det krävs också ett läkemedel som botar sjukdomen för att undvika kronisk smärta hos hästen som sker vid utvecklandet av artros, säger Eva Skiöldebrand, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Forskarna sitter på båda lösningarna. Idag upptäcks artros först när hästen uppvisar smärta. Det unika med testet är att det kan upptäcka en artos-inflammation innan hästen får kliniska sympton.
– Genom att mäta sk biomarkörer i hästens blod, ledvätska eller saliv kan diagnosen ställas mycket tidigt. Då kan man sätta in behandling och därigenom bromsa sjukdomen, berättar Eva Skiöldebrand, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Läkemedlet har testats i klinisk prövning och resultaten är mycket lovande.
SGPTH Life Science innehar patenten för biomarkörerna och Artroa AB har patentet för läkemedlet. SLU Holding går nu tillsammans med Uppsala universitet Invest in som delägare i båda bolagen.
– Vi ser en stor potential i både SGPTH Life Science AB och Artroa AB. Det är ledande forskning bakom bolagen, som kommer att leverera lösningar som är viktiga för hela hästnäringen, säger Henrik Landgren, affärsutvecklare på SLU Holding.
För mer information
Eva Skiöldebrand, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet
070-632 21 35
Henrik Landgren, affärsutvecklare SLU Holding
072-559 16 65
Pressbilder:
Eva Skiöldebrand – foto Jenny Svennås Gillner (SLU)
Hästhoppning (Shutterstock)