Innovativa forskare

Från idé till innovation

Det finns många sätt forskning bidrar till ny kunskap och ökat vetande. Läs mer om forskare vid SLU som tagit sin forskning till nytta.

Geografisk intelligens skapas med öppen data

Genom att kombinera data från svenska myndigheter med AI har SLU-forskaren William Lindberg öppnat för nya sätt att kartlägga allt från var körskador finns i skogen till antalet hackspettar i naturen.

Läs mer

KliMATspelet: spelet som ger dig kunskap om klimat, biologisk mångfald och mat

SLU-forskaren Christina Lundström tar hjälp av gamification för att sprida sin kunskap om hållbar matproduktion.

Läs mer

Mobilspelande ger bi-effekter

Bisamhällen är komplexa och påverkas av en rad omgivande faktorer som kan vara svåra för biodlare att få överblick över. Tack vare Lotta Fabricius Kristianssen blir det möjligt att spela sig till den kunskapen med det nya upplevelsebaserade lärspelet Healthy Bees.

Läs mer

Artros – ny diagnostik och bättre behandling

SLU-forskarna Eva Skiöldebrand och Stina Ekman har över 20 års erfarenhet av forskning om artros hos hästar. Resan har inneburit mer motgångar än medgångar och krävt mod, nyfikenhet och en stark tro på sig själva. Nu finns en ny metod för diagnostik och bättre behandling tillgänglig.

Läs mer

Med sikte på att rena avloppsvatten och sälja biogödsel

Forskaren Francesco Gentilis stora passion i livet är lantbruk och miljö. I sin forskning använder han sig av mikroalger för att rena avloppsvatten och skapa utsläppsnegativa alternativ till nuvarande gödsel.

Läs mer

Olika lösningar för en hållbar livsmedelsproduktion

Annie Drottberger är en driftig doktorand och lärare som brinner extra för att forskning kommer till användning. På institutionen för Biosystem och teknologi vid SLU i Alnarp, forskar hon på hur företagare inom trädgårdsnäringen med fokus på grönsaksodling tar till sig kunskap och innovationer. Långsiktigt handlar det om att tillsammans arbeta med olika lösningar för en hållbar livsmedelsproduktion.

Läs mer

Lena Lidfors. Foto Vanja Sandgren/SLU

Sociala tjänstehundar spelar viktig roll för fysisk och psykisk hälsa

Lena Lidfors är professor i etologi, vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa på SLU i Skara. De senaste åren har hon intresserat sig också för interaktionen mellan djur och människa, vilket resulterade i en rapport om sociala tjänstehundar inom skola, vård och omsorg.

Läs mer

Jonas Bohlin. Foto: Jonas Bohlin

Innovativ idé håller koll på planterade plantors position

Forskaren och entreprenören Jonas Bohlin gillar att fila på egna idéer och testa dem genom olika spännande projekt. Med sin innovation TreePlanterXY, kombinerar han ny teknik med gamla metoder för att möta efterfrågan på information inom skogsbruket.

Läs mer

Cocktaileffekten mätbar med ny unik metod

BioCell Analytica bildades 2019 men de båda grundarna Agneta Oskarsson och Johan Lundqvist har samarbetat längre än så. Med sina olika kompetenser och starka intresse att ta forskning vidare har de utvecklat en ny unik metod med kapacitet att både upptäcka kemiska föroreningar i miljön och mäta effekter av kända och hälsoskadliga ämnen. SLU Holding har följt arbetet från start och investerat i bolaget.

Läs mer

”Drivkraften är att förstå och utveckla något till nytta för världen och framtiden”

Shaojun Xiongs innovativa forskargrupp vid SLU Umeå är mångfaldigt prisbelönade. Fokus är på att driva forskningsområdet framåt och samtidigt hitta lösningar så att kunskapen kommer till användning.

Läs mer

Vertikala odlingar med förmåga att absorbera vatten vid kraftiga regn

Intresset för djur och natur har tagit Rosario Garcia Gil från  till Finland och vidare till Umeå och SLU där hon arbetar som forskare i skogsgenetik. Under 2021 har hennes arbete och unika lösning för vertikala odlingar uppmärksammats och prisats. En fantastisk möjlighet att som forskare vara med och bidra i samhällsutvecklingen menar Rosario.

Läs mer

Forskare och entreprenör i starkt samarbete

Som forskare vill Anders Kiessling, professor i Akvakultur vid SLU påverka och bidra med lösningar på utmaningar som vi står inför. Att få igång uthållig matproduktion i ett kretslopp där olösta problem inte lämnas vidare till nästa generation står överst på hans lista.

Läs mer

Bättre djurvälfärd med ny digital mätteknik

För SLU-forskarna Marie Rhodin och Elin Hernlund är siktet inställt på att utöka sin världsledande forskargrupp inom ortopedi och biomekanik och skapa fler digitala verktyg som når ut till samhället. Redan nu finns forskning och teknik på plats för att utveckla det första digitala verktyget och påbörja ett kommersiellt samarbete. En utvecklingsfas där samarbetet med SLU Holding är viktigt, ger trygghet och sänder en viktig signal enligt de båda forskarna.

Läs mer

Världsledande forskning inom växtförädling görs tillgänglig i nytt bolag

Mariette Andersson och hennes kollegor är världsledande inom sitt forskningsområde. Sedan 2014 har forskargruppen framgångsrikt utvecklat den idag Nobelprisbelönade CRISPR-tekniken till ett kraftfullt verktyg inom växtförädling. Mariette som även är vd fördet nystartade bolaget SolEdits AB hoppas nu att fler ges tillgång till den nya effektiva tekniken. SLU Holding har investerat i bolaget som man bedömer kan bidra till en revolutionerande omställning av framtida växtförädling.

Läs mer

 

[frömage] – Lokala råvaror i nytt näringsrikt växtbaserat livsmedel

För Helen Thompson är det inte bara fler näringsrika växtbaserade produkter på butikshyllorna som är drivkraften. Lika viktigt är att arbeta småskaligt, samarbeta med lokala odlare och använda lokala råvaror. En insikt som med kraft drabbade henne mitt inne i den sydamerikanska djungeln och tog henne till SLU och en ny tvär vändning i yrkeslivet.

Läs mer

Prisbelönade forskare tar hjälp av blomflugan i ny smart metod

Det är den harmlösa svart- och gulrandiga blomflugan som står i fokus i Paul Becher och Guillermo Rehermanns forskning. De ser en ny och utökad roll för blomflugan för att lösa tre stora utmaningar inom växtodling. Deras upptäckt gav dem första pris när SLU Alnarp och Sparbanken Skånes Innovationspris i år delades ut för första gången.

Läs mer

Matinnovationer på mikronivå

Professor Maud Langton forskar för att finna nya livsmedel. Vägen dit går via ny kunskap om mikrostrukturernas betydelse för livsmedel och viktiga samarbeten med entreprenörer och industri.

Läs mer

Syrsor – ett nytt proteinrikt livsmedel på tallriken

Med en stark drivkraft att bidra till hållbar livsmedelsförsörjning i ett globalt perspektiv i kombination med värdefull erfarenhet från ett SIDA-projekt i Kambodja väcktes intresset för syrsor hos Anna Jansson, professor i husdjurens fysiologi vid SLU. Ett intresse som inspirerat till fortsatt forskning om den proteinrika hussyrsan och att starta bolaget SciIns vars erbjudande är ett genombrott i branschen.

Läs mer

Ny metod skapar pellets av hög kvalitet med minskad energiförbrukning

Vid SLU i Umeå har en grupp forskare utvecklat ett nytt sätt att tillföra ånga vid tillverkning av bränslepellets. Det handlar om en ny patenterad metod som radikalt minskar energiförbrukningen vid pelletering med bibehållen kvalitet på den färdiga produkten.

Läs mer

 

Precisionsodling – för en mer hållbar växtodling

Vid SLU i Skara arbetar en forskargrupp gemensamt med forskningstemat precisionsodling. Kristin Piikki är en av forskarna i gruppen. Utmaningen är att bidra med beslutsunderlag som gör växtodling mer hållbar. Med modern teknik, information från öppna datakällor kompletterad med lokala mätdata och i nära samverkan med användarna tar gruppen stora steg framåt. Både nationellt och internationellt

Läs mer

Elin Röös – fokus på hållbar matproduktion och forskning som gör nytta

Elin Röös forskar kring hållbar matproduktion och hållbar markanvändning vid SLU. Att bidra med aktuell kunskap när det gäller matens miljöpåverkan, reda ut begreppen och hitta svaren på de svåra frågorna är hennes drivkraft. Hon inspireras av de som vågar säga sanningen och brinner för att forskningen ska göra nytta. Beslut måste baseras på kunskap – inte på halvsanningar eller myter.

Läs mer

Minskat matsvinn med nytt mätverktyg

Mattias Erikssons forskning fokuserar på hur livsmedelssystemet kan bli mer hållbart genom minskat matsvinn. Även om det inte är ett tekniskt problem utan i grund och botten handlar om överkonsumtion är Mattias förhoppning att med en ny teknisk lösning ge storkök och restauranger ett verktyg som effektivt kan minska matsvinnet. Men det krävs mer. Problemet med matsvinn kräver politiskt ledarskap och en verklig vilja att lösa frågan.

Läs mer

 

Prisvinnande SLU-forskning ger mer ris – med mindre klimatpåverkan

Ett nytt klimatvänligare ris ger större skördar samtidigt som utsläppen av växthusgaser från odlingarna blir lägre. Riset klarar dessutom av ett varmare klimat. Docent Chuanxin Sun och hans forskarteam vid SLU står bakom den prisbelönta forskningen som lett fram till detta klimatris.

– Om detta ris skulle odlas globalt skulle det potentiellt innebära mat till 200 miljoner fler människor, samtidigt som klimatpåverkan skulle minskas med motsvarande 120 miljoner bilar, berättar Sun.

Läs mer

 

Forskning för framtidens friska hästar

Gabriella Lindgren och hennes forskarteam arbetar med att kartlägga gener som reglerar viktiga egenskaper i hästens genom. Det handlar om sjukdomar och prestationsegenskaper. Ett omfattande arbete som innefattar allt det som Gabriella brinner för – genetik, hästar och att samarbeta med kunniga och engagerade forskarkollegor.

Läs mer

 

Framtidens källsorterande avlopp – ett steg närmare zero water-hushåll

Björn Vinnerås forskningsområde är källsorterande avloppsystem som inte förbrukar vatten. ”Zero water” gällande framtidens hushåll är idag en vision, och gröna innovationer baserade på funktion och ekonomi är vägen dit. SLU Holding har hjälpt till att ta en spännande forskning närmare marknaden och våra hushåll.

Läs mer

 

Kontakta oss

Hur kan vi hjälpa dig? Kontakta oss via kontaktformuläret– eller hör av dig direkt till någon av våra medarbetare.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå