Innovationspriset i Umeå

Arbetar eller studerar du på Campus Umeå och har en idé med potential att förändra den gröna näringen eller livsmedelskedjan? Då är du inbjuden att söka innovationspriset på upp till 50.000 kronor.

Ansökan senast: 2024-10-16

Finansiär: Sparbanksstiftelsen Norrland

Ansök via denna länk

Genom att tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrland skapa ett Innovationspris vill SLU bidra till en innovationsfrämjande kultur som möjliggör att mer av universitetets samlade kunskap förvandlas till nyttiggörande innovationer i samhället.
.

Utlysningen i sin helhet

Den gröna näringen står inför en av sina största utmaningar någonsin och vi tror att lösningen finns på SLU Umeå. Har du en idé om en ny produkt, tjänst eller metod som kan bidra till en hållbar utveckling? Sök SLU Umeå och Sparbanksstiftelsen Norrlands Pris för Hållbara Innovationer och vinn upp till 50.000 kr!

Tillsammans med Sparbanksstiftelsen Norrland delar SLU Umeå i år ut ett pris till idéer med potential att förändra den gröna näringen och livsmedelskedjan. Priset, med en total prissumma om 75.000 kronor (förstapris à 50.000 och två studentpriser à 15.000 och 10.000) är personligt och delas ut med syftet att bidra till en innovationsfrämjande kultur som kan möjliggöra att mer av universitetets samlade kunskap omsätts som nyttiggörande innovationer i samhället.

Vem kan tävla?

Du som är student eller forskar vid SLU Umeå är välkommen att delta, oavsett disciplin. Innovationer kan vara produktrelaterade såväl som tjänsteorienterade, men får ej ha nått kommersiell fas.
Om ni är flera bakom en idé måste minst en av er vara student eller forskare vid SLU Umeå. Har andra varit involverade i tillkomsten av innovationen eller jobbat på att utveckla den så måste du stämma av med dessa innan du ansöker. Vår rekommendation är att om frågetecken uppkommer så sök priset tillsammans, prissumman delas då mellan de sökande.

 

Bedömningskriterier

Innovationspriset är öppet för alla idéer men hållbarhetsaspekten i förslagen kommer vara central i bedömningen. Vår bransch behöver mer innovationer för att minska belastningen på miljön och vi hoppas att priset är ett viktigt verktyg för att skynda på den utvecklingen.

Vi välkomnar projektidéer som ännu inte utvecklats till en kommersiell produkt eller tjänst att söka Innovationspriset.

Bedömningskriterierna som vi kommer att bedöma ansökningarna utifrån är följande:

  • Innovationshöjd (hur banbrytande är idén och hur står den innovativa höjden jämfört med alternativa lösningar?)
  • Nyhetsvärde
  • Kommersiell potential, alt. samhällsnytta
  • Genomförandepotential (vilken potential finns att ta idén vidare till implementation i samhälle/industri)

Viktiga datum

Sista ansökningsdag är 16 oktober 2024.

Vinnaren tillkännages i samband med fakultetsdagarna i november.

Varför ett innovationspris?

Den gröna näringen står inför stora behov på förändring och utveckling. En mycket stor del av våra koldioxidutsläpp kan spåras tillbaka till livsmedelskedjans olika skeden och behovet för en betydande minskning av dessa är akut. Stora förändringar kommer att krävas av näringen och som del i detta behövs nya tillvägagångssätt och väldigt mycket drivkraft.
SLU har en nyckelroll att driva den gröna näringen mot mer hållbara nivåer genom nya innovationer på olika plan. SLU är mycket aktivt i denna frågeställning och levererar kontinuerligt nya rön från forskningen som bidrar till en hållbarare näring.

Som komplement till nya forskningsrön så behövs det dock drivkraft att implementera dem, att utveckla nya affärsmodeller och nya företag för att verkligen driva förändringen i hamn. Utöver resultaten från forskningen tror vi därför att den entreprenöriella drivkraften hos våra forskare och studenter är viktiga i den omställning som näringen, och jorden, står inför. En värld där innovationer och entreprenörskap oundvikligen kommer behövas för att ändra en bransch där förändring annars kan ta längre tid än vad vi kanske har i detta läge.

Detaljerade tävlingsvillkor

Vem kan söka?

Både forskare såväl som studenter vid SLU Umeå är välkomna att delta liksom alla discipliner från samtliga institutioner vid vårt campus. Innovationer kan vara produktrelaterade såväl som tjänsteorienterade – vi sätter inga sådana begränsningar på tävlingsbidragen.

Individer såväl som team är välkomna att ansöka och prissumman delas då mellan de sökande. Finns det flera personer bakom en idé så måste minst en av er vara student eller anställd vid SLU Umeå. Som student krävs att du tagit poäng (minst 1 ECTS) vid SLU Umeå under det läsår som tävlingen pågår.

Notera att du enbart kan söka för en innovation som är din. Har andra varit involverade i tillkomsten av innovationen eller jobbat på att utveckla den så måste du stämma av med dessa innan du ansöker. Vår rekommendation är att om frågetecken uppkommer så sök priset tillsammans.

Priset

Den totala prissumman är 75.000 kronor och den fördelas på ett första pris om 50.000 kr och två studentpriser om 15.000 kronor samt 10.000 kronor vardera. Priserna kommer att delas ut vid fakultetsdagarna i Umeå under november 2024.

Priset är personligt och det finns inget krav på återrapportering, men vi ser gärna att pristagarna 12 månader efter mottaget pris återkopplar till oss med en kort summering av hur priset påverkade deras möjlighet att driva sitt projekt vidare. Prissumman är ett stipendium som delas ut till huvudsökanden från Sparbanksstiftelsen Norrland och är normalt inte skattepliktigt. Mottagaren ansvarar dock för att detta klargörs med skatteverket.

Sekretess

Ansökningar till innovationspriset kommer hanteras konfidentiellt och innovationen kvarstår som sökandes egendom även efter tävlingen.

Integritetspolicy/Privacy för SLU Umeå och Sparbankstiftelsen Norrlands Innovationstävling (öppnas som en pdf).

 

För mer information

Sofia Mayans, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding
Maria Klintenäs, Senior Innovation & Business Advisor, SLU Holding

Finansiärer

Läs om tidigare vinnare av innovationsprisen

Prisad metod använder växter för att extrahera och och stabilisera föroreningar i miljön.

Johanna Larsson och Nina Safavi, studenter på Mastersprogrammet i Landskapsarkitektur vid Institutionen för Landskapsarkitektur är 2023 års vinnare av Alnarps innovationspris.

Läs mer

Jonas Bohlin. Foto: Jonas Bohlin
Innovativ idé håller koll på planterade plantors position

Forskaren och entreprenören Jonas Bohlin gillar att fila på egna idéer och testa dem genom olika spännande projekt. Med sin innovation TreePlanterXY, kombinerar han ny teknik med gamla metoder för att möta efterfrågan på information inom skogsbruket.

Läs mer

Intelligent stängselsystem för nötdjur vann innovationspris

FarmGuard, ett system som underlättar för lantbrukare att inspektera och underhålla stängsel för nötdjur är det vinnande bidraget i SLU Skara och Sparbanken Skaraborgs innovationspris 2023.

Läs mer

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå