Tillsammans med våra samarbetspartners skapar vi grund för att studentidéer ska växa

SLU Holding arbetar tillsammans med Drivhuset och VentureCup för att ge bästa stöd till SLU:s studenter så att de ska kunna utveckla sin entreprenöriella talanger.

Drivhuset hjälper studenter att bli entreprenörer

Drivhuset är en icke-vinstdrivande organisation, som arbetar med att sprida entreprenörskap hos unga i bland annat Uppsala. Drivhuset-kontor finns vid tretton orter i Sverige, ett i Finland och ett i Norge – samtliga med nära koppling till universitet och högskolor.

SLU Holding en av huvudfinansiärerna av Drivhuset Uppsala, tillsammans med Uppsala universitet, Region Uppsala och Tillväxtverket.

Philip Gratell är verkställande direktör på Drivhuset i Uppsala.

– På Drivhuset arbetar vi med att hjälpa studenter och unga i Uppsala att utveckla idéer till företag, och för att öka kreativitet och innovation i länet. Vårt uppdrag är att öka intresset för entreprenörskap som en möjlig karriärväg och genom vårt arbete bidrar vi till att fler företag startar och växer i staden. Varje år startas ca 100 nya företag på Drivhuset i Uppsala, varav nästan hälften av kvinnor.

Stort intresse för entreprenörskap bland studenter

Drivhuset utförde för några år sedan en rikstäckande studie vid universitet och högskolor för att undersöka studenters attityd till entreprenörskap. I den framkom att ungefär sju av tio studenter bar på en affärsidé. Kunskap om hur man startar företag och vart man som ny entreprenör kan vända sig för att få hjälp skiljer sig däremot stort mellan studenter.

– Vi märker av ett stort intresse för entreprenörskap bland de studenter vi träffar på campus, säger Philip. Vi vet att det är relativt sällsynt med utbildning inom entreprenörskap i studenters ordinarie utbildningar, därför är Drivhuset öppet för studenter från alla utbildningsområden, från både SLU och Uppsala universitet. Varje år stöttar vi ungefär 200 affärsidéer och det är en fantastisk variation bland både idéer och studenters bakgrund.

Drivhuset erbjuder i huvudsak tre typer av tjänster: vägledning, utbildning och affärsutveckling. Vägledning, som är kostnadsfri och konfidentiell, sker i individuella möten där studenter får träffa en affärsutvecklare för att hitta nästa steg med sin idé. Alla är välkomna på vägledning, oavsett vilken typ av frågor som finns kring idén eller företaget.

Affärsutveckling utifrån dina behov

– Vi guidar dig vidare med din idé, och vi kan även erbjuda kontakter med andra aktörer inom innovationssystemet som vi tror kan hjälpa dig ytterligare, säger Philip. Vi har ett stort nätverk, där vi samarbetar med etablerade entreprenörer och företag. Hos oss dömer vi inga idéer, istället hjälper vi dig att utveckla din idé så att den blir så bra som möjligt.

Utbildning sker ofta i kursformat där Drivhuset, ibland tillsammans med partners från näringslivet, håller föreläsningar eller workshops inom entreprenörskap, innovation och starta-eget-kurser. Affärsutvecklingen följer en metodik som utvecklats tillsammans med forskare i entreprenörskap, och anpassats till entreprenörer i alla faser.

– Vårt sätt att lära ut grundar sig i att tillhandahålla verktyg som du kan använda i olika steg i din process, beroende på var du befinner dig i ditt entreprenörskap, säger Philip. På så sätt kan vi anpassa affärsutvecklingen till individens behov och hjälpa till med att exempelvis paketera tjänsten eller produkten på rätt sätt, positionera sig på marknaden, och att utveckla en bra pitch för just din affärsidé.

Välkommen till Drivhuset

Drivhuset har sitt kontor i Arena Magasin X, ett co-working-space i centrala Uppsala. Där samlas entreprenörer och studenter från olika studieinriktningar och branscher som alla är i olika faser i sitt företagande.

– Många upplever att det svåraste är att ta första steget och börja prata om sin idé med andra, säger Philip. Drivhuset finns till för just dem, och för att visa att det finns ett helt entreprenörscommunity som är öppet, prestigelöst och villigt att hjälpa till. Det finns inga dumma frågor, kom till oss och våga ta hjälp!

Boka vägledning eller kontakta Drivhuset på:
www.drivhuset.se/uppsala
uppsala@drivhuset.se
www.facebook.com/drivhusetuppsala
www.instagram.com/drivhusetupsala

Venture Cup…

…är tävlingen för morgondagens entreprenörer som kopplar ihop experter från näringslivet med framtidens entreprenörer och erbjuder en process för alla som bär på en idé. Venture Cup erbjuder inspiration, utbildning, handledning samt möjligheten till att skapa sig ett gediget nätverk. Venture Cup grundades 1998 på initiativ av McKinsey & Company i samarbete med Chalmers Universitet, Göteborgs Universitet och Innovationsbron. Venture Cup stöds av Sveriges alla stora universitet och drivs i partnerskap med den privata och offentliga sektorn. Sedan starten 1998 har mer än 18 000 affärsidéer tävlat och cirka 30 procent av idéerna har blivit affärer.

Läs mer på VentureCups hemsida.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå