STIPENDIEVINNARE STARTADE EGET UNDER STUDIETIDEN

Många som studerar vid SLU har planer på att driva eget företag efter studierna. Vissa startar eget redan under studietiden, och de som klurat på affärsidéer kunde under våren söka ett stipendium för att utveckla dem. Oskar Widmark är en av studenterna, som med sin entreprenörsanda fått stöd att arbeta vidare med sin idé.

VentureLab@SLU:s sommarstipendie tilldelades fyra studenter vid SLU Alnarp. Stipendiaterna fick genom detta ekonomiska stöd en möjlighet att testa sina affärsidéer under sommaruppehållet. En av stipendiaterna är Oskar Widmark, fjärdeårsstudent vid Landskapsarkitektprogrammet.

Oskar har många strängar på sin lyra. Förutom att han studerar till landskapsarkitekt jobbar han extra vid Rosendals trädgård, där han designar attraktiva miljöer. Han har också jobbat på kafé och har nu senast startat eget företag och fått sommarstipendium för att utveckla sin affärsidé.

– Jag blev så otroligt glad när jag fick stipendiet! Nu ska jag få möjlighet att sprida vidare min glädje för växter, för de kan göra att vi mår bättre och kommer närmare naturen. Min idé handlar om att framhäva Alnarps värden och inspirera, mer kan jag inte berätta just nu, men det kommer ni förhoppningsvis få se i vår, berättar en entusiastisk Oskar.

För nybörjare och växtnördar

Grunden i Oskars företag, Plantthatplant, har varit att sprida kunskap och inspiration på Instagram och öppna upp växtvärlden för fler. Det har bland annat utmynnat i en webbshop, där Oskar adopterar bort växter. Idén har tagits emot väl hos såväl växtnördar som nybörjare i alla åldrar, och Instagramkontot har nu över 8 600 följare.

– Att få både det ekonomiska stödet och att ha VentureLab som bollplank har varit viktigt i min karriärsutveckling, jag är väldigt glad över det, berättar Oskar, och fortsätter:
– Det är en bra möjlighet att kunna ta hjälp att diskutera sina företagsidéer redan nu, under studietiden, och för min del har det inneburit att jag fått det mod jag behövt för att driva eget företag.

Stor idérikedom bland Alnarpsstudenter

40 000 kronor fanns i stipendiepotten, som studenterna fick dela på. 25 000 kronor av summan bidrog Sparbanksstiftelsen Finn och Sparbanken Skåne med, medan resterande 15 000 kronor gavs av SLU Holding och VentureLab.

– Idérikedomen och drivet att testa sina idéer är stort i Alnarp. Detta märker vi, inte minst under våra evenemang, men även när vi utlyser tävlingar och stipendier, berättar Robin Meijer, projektledare på VentureLab@SLU, och fortsätter:
– I detta fall är det jättekul att se så många program representerade bland våra sökande. Idéerna kan verkligen komma från vilket håll som helst – och behandla väldigt olika saker.

Än så länge är stipendiaternas förslag inte offentliga eftersom de är under utveckling. Vad studenterna har för kreativa idéer kommer vi att få se framöver och vi önskar dem stort lycka till på vägen.

Årets stipendiater

Oskar Widmark, landskapsarkitektprogrammet
Felicia Eckersten, Outdoor Environments for Health and Well-beeing
Kristoffer Palm, landskapsingenjörsprogrammet
Victor Håkansson, lantmästarprogrammet

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå