Eko Grönovation – bolaget som växte fram ur forskningen

Sarosh Ramachandra Bejai har forskat vid SLU och är entreprenören bakom bolaget Eko Grönovation AB som fyller delar av Kungsängens gård i Uppsala med väldoftande kryddväxter och medicinalväxter i en egenutvecklad hydroponisk odlingsanläggning.

Samarbetet med kollegorna vid SLU har han kvar. I en del av anläggningen pågår ett gemensamt utvecklingsarbete med siktet inställt på bioaktiva komponenter som på sikt kan utvecklas vidare som nya möjliga läkemedelskandidater.

Smakrika kryddväxter och medicinalväxter med potential i nytt unikt odlingssystem

Sedan starten av Eko Grönovation 2017 har mycket hänt. Pandemin har bromsat utvecklingsarbetet men också gett Sarosh Ramachandra Bejai och hans team möjlighet att vässa odlingstekniken ytterligare. Nu är tekniken på plats och odlingssystemet i anläggningen på Kungsängens gård i Uppsala är i fullt bruk. Under våren har bolaget dessutom tagit plats på IVA:s 100-lista där forskningsprojekt med potential att skapa samhällsnytta lyfts fram.

– Det är alltid roligt att uppmärksammas och det känns bra att vi nu är i gång och odlar i vår första riktiga anläggning. Förutom kryddväxter har vi även börjat odla medicinalväxter. Tekniken är densamma. Vårt odlingssystemen, som är helt automatiskt, har utvecklats och fått ny design och de viktiga kontroll- och övervakningssystemen har justerats och utvecklats vidare och styrs nu via en app, säger Sarosh.

Samarbete med SLU-forskare i anläggningens nya labb

Även nya möjligheter har öppnat sig. I den nya odlingsanläggningen finns ett labb installerat där Sarosh tillsammans med kollegorna på institutionen för Växtbiologi på SLU arbetar med att isolera nya molekyler från de medicinalväxter som odlas. Molekyler som på sikt skulle kunna fungera som nya läkemedelskandidater för läkemedelsindustrin att ta vidare. Områden som kosmetik och kosttillskott kan också bli aktuella.

– Växtriket har stor potential som källa när det gäller utveckling av nya läkemedel så det här är verkligen spännande. Vi har byggt upp ett fullt utrustat labb som omfattar halva anläggningen eller 100 kvadratmeter. Utmaningen för oss nu är att med så kallad ”fingerprinting-teknik” försöka identifiera och isolera intressanta molekyler för att längre fram ta vidare i samarbeten med Pharma-bolag. I labbet bedriver vi även forskning för att se hur vi ytterligare kan förbättra de olika delarna i vår egenutvecklade hydroponiska odlingsteknik, berättar Sarosh.

Att de smakrika, nyttiga och lokalt odlade grönsakerna uppskattas visar en växande kundkrets. Lokala stormarknader och grönsaksgrossister ingår i kundbasen liksom en restaurangkedja där Eko Grönovation utvecklar och odlar kedjans asiatiska kryddväxter till de olika restaurangernas kök.


Eko Grönovations unika odlingsanläggning. Foto: Patrik Söderberg

SLU Holding – viktig affärspartner
Samarbetet och kontakten med SLU Holding som var först ut att investera i bolaget är viktig för Sarosh och hans team.

– SLU Holdings investering gjorde det möjligt för oss att ta våra idéer vidare och utveckla verksamheten. Samarbetet har fortsatt och expanderat. Med hjälp av SLU Holding har vi fått kontakt med olika nätverk och chansen att i olika sammanhang presentera vår verksamhet. Det har gett nya affärsmöjligheter och viktig hjälp framåt som det inte är så lätt för en forskare att skapa på egen hand, säger Sarosh.

Utmaningen framåt menar Sarosh är att utveckla och bygga större anläggningar för att öka kapaciteten att producera smakrika och nyttiga kryddväxter liksom att hitta intressanta medicinalväxter med potential inom kosmetik- och läkemedelsindustrin eller som nyttiga råvaror i nya näringsrika kosttillskott.

– Jag är så stolt över mitt team och det arbete vi gör tillsammans och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med forskarna på SLU och SLU Holding, säger Sarosh Ramachandra Bejai, vd Eko Grönovation AB.

Följ länken för att läsa mer om Eko Grönovation
Läs mer om IVA:s 100-lista 2021

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå