Hållbar svampodling prisas i innovationstävling

Det går att effektivt odla matsvamp som shiitake i restprodukter från skogen. Dessutom hjälper svamparna till att bryta ner veden så att framställning av bioetanol blir billigare. Sparbanksstiftelsen Norrlands och SLU Umeås innovationspris går till…

Shaojun Xiong, Carlos Matín, Feng Chen, Lars Atterhem och deras projekt Hållbar svampodling till dubbla produkter – livsmedel och biobränsle.

Shajoun Xiong och Feng Chen är verksamma vid institutionen för skogens biomaterial och teknologi vid SLU Umeå.

Innovationen, som belönas med 50 000 kronor, har visat att det går att odla matsvampar effektivare och därmed billigare. Dessutom upptäckte forskarna, att odlingsprocessen förbehandlar veden så att det blir billigare att framställa bioetanol.

Läs mer om effektiv svampodling.

Totalt fanns tolv tävlande bidrag. Särskilda hedersomnämnanden gick till Pedro La Hera och Omar Mendoza ”Forwarder G-XXI” och Maria Rosario García-Gil, Juha Niemi och Alina Skick ”Vertisà”.

Samtliga bidrag hittar du på Venture Cups webbplats.

Mer om innovationspriset.

Sparbanksstiftelsen Norrlands och SLU Umeås innovationspris

Vinnare av Sparbanksstiftelsen Norrlands och SLU Umeås innovationspris.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå