Ny cancerterapi ger hopp för patienter med livshotande tumörer – nu investerar SLU Holding i MyCural Therapeutics

Det nyligen startade life science-företaget MyCural Therapeutics vision är att utveckla nya cancerterapier för patienter med högrisktumörer. Tjugo år av cancerforskning har genererat potentiella läkemedelskandidater som ska hämma det drivande proteinet MYC som ofta är felreglerat i tumörceller.

– Vi jobbar med utveckling av småmolekyler som ska bli läkemedel för cancerpatienter, som ska kunna tas i form av tabletter eller som intravenös vätska. Det finns idag inga läkemedel mot proteinet MYC, som driver många tumörer. Vi vill skapa en terapi som går ut på att hämma det här proteinet, säger Dr. Alina Castell, CEO för MyCural Therapeutics AB.

– Det som är lite ovanligt är att ingen har lyckats med det här tidigare, fastän det är högst önskvärt att utveckla en sådan terapi. Proteinet MYC är helt oordnat vilket gör att det inte går att designa läkemedel med konventionella metoder. Vi har därför utvecklat nya metoder för att identifiera hämmare mot MYC och vi är främst i världen med dessa metoder, fortsätter Dr. Alina Castell.

SLU Holding AB är ett av de bolag som valt att investera i MyCural Therapeutics AB.

– SLU Holding investerar i unga företag med stor tillväxtpotential vars verksamhet samtidigt har en positiv samhällspåverkan. MyCural utvecklar läkemedelskandidater som kan få avgörande betydelse i behandlingen av patienter med livshotande tumörer, säger Henrik Landgren, affärsrådgivare på SLU Holding AB.

Om MyCural Therapeutics AB
MyCural är ett life science-företag som startades september 2022 av professor Lars-Gunnar Larsson och Dr. Alina Castell på Karolinska institutet, och Professor Maria Sunnerhagen vid Linköpings universitet. Läs mer på https://mycural.com/

Om SLU Holding AB
SLU Holdings uppdrag är att möjliggöra att kunskap från SLU kommer till nytta i samhället, genom att stötta innovatörer och investera i unga bolag. SLU Holding gör cirka fem nyinvesteringar per år och ungefär lika många följdinvesteringar i de befintliga innehaven.
Sedan starten har investeringar gjorts i 55 st. bolag och idag är SLU Holding minoritetsägare i 25 st.

 

Alina Castell, vd MyCural Therapeutics AB
Foto: Wesam Bazzar, MyCural Therapeutics AB

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå