Med sikte på att revolutionera skogsbruket

AirForestry är företaget med visionen att skapa ett hållbart skogsbruk. Med sin revolutionerande teknologi är det möjligt att gallra skog från luften. Detta bidrar till att bibehålla många av skogens värden samtidigt som man löser en del av de hållbarhetsutmaningar som finns idag.

– En av de stora utmaningarna idag är att det inte finns bra teknik som både är skonsam samtidigt som man vill bruka skogen på ett hållbart sätt. För att göra skogen mera produktiv, mer uthållig, gynna den biologiska mångfalden och lagra mer koldioxid behövs en teknik som fungerar för alla dessa värden i skogen, säger Markus Romar, medgrundare av AirForestry.

Markus är utbildad agronomekonom från SLU med flera års erfarenhet av att driva ett jordbruks- och naturrestaureringsbolag. Han var tidigt aktiv på Green innovation Park i Uppsala.

– Det var på en nätverksfrukost på Green Innovation Park som jag träffade Mauritz Andersson som också är medgrundare. Vi diskuterade energieffektivitet och fördelar med att kunna flyga över olika objekt och gods än att transportera dem på marken där det finns begränsad infrastruktur. Det var så idén föddes.

Idén utvecklas

Tillsammans med Mauritz som har en bakgrund inom elektriska flyg tittade de på hur flygteknik skulle kunna lösa större problem inom bland annat jordbruket. Genom att studera olika fältområden landade de tillslut i skogsbruket.

– Vi vet att det går att flyga en drönare från punkt A till B, vi vet att det går att bygga större drönare, vi vet att det går att kvista träd, men att göra det från luften är någonting helt annat, säger Markus.

Markus kontaktade Olle Gelin, numera vd för AirForestry, som var ledande inom skogsteknologi i Sverige och traditionella maskiner. Genom honom fick de indirekt verifiering av idén.

– Det var vi tre tillsammans som på väldigt kort tid tog det hela till ett koncept som vi sedan patenterade och som vi startade bolag på, berättar Markus.

AirForestry:s koncept

Konceptet handlar om en stor drönare och ett verktyg med basstation. I ett enda moment ska du kunna åka ut, skörda ett träd på bara några sekunder och ta tillbaka det och lägga det på närmaste bilväg. För att hantera ett träd behöver drönaren ett antal unika egenskaper vilket innebar att de behövde bygga något från grunden.

– Vi fick snabbt ekonomiskt stöd via SLU Holding AB för att ta fram en prototyp i tidigt skede för att kunna visa att det här fungerar.

Några som också är oerhört viktiga i AirForestry:s resa är familjen Walerud.

– Familjen Walerud kom tidigt in som investerare och hade från start ett starkt engagemang i bolaget. Caroline Walerud blev den fjärde medgrundaren och är numera styrelseordförande.

Green Innovation Park

Markus berättar att det underlättade mycket att de satt på Green Innovation Park.

– Det är en väldigt härlig kultur och miljö att komma in i som andas innovation och nya idéer. Det är ett ställe där vi kunde träffa likasinnade människor, utbyta idéer, och hitta vår egna entreprenöriella resa.

På plats finns det också olika stödfunktioner som gör det lättare att starta upp nya bolag, vilket tar bort friktion menar Markus.

Idag är de ungefär 25 personer i bolaget som är involverade. De har flyttat till Verkstadsgatan i Boländerna, Uppsala där de har sitt nya flyglabb och stora verkstad. Om ett år flyttar de också in i sina specialanpassade kontorslokaler.

Jenny Lindblad, CMO på AirForestery, flikar in;

– AirForestry har vuxit ovanligt snabbt för ett start-up och hade vi inte växt så snabbt hade vi gärna suttit kvar på Green Innovation Park.


Fördelarna med teknologin

Markus förklarar att med AirForestry:s teknologi kan man planera skogen på ett helt nytt sätt.

Genom att ta träd för träd kan man bestämma hur man vill ha skogen. På det sättet menar han att de har en mycket bättre produkt än vad som finns ute idag.

– När vi gallrar tar vi ut de mindre träden för att göra den kvarvarande skogen mer hållbar, produktiv och för att träden med bäst egenskaper ska prioriteras. Vi tar också bort alla mark- och träd skador som orsakas av tunga maskiner som skapar stickvägar, vilket motsvarar 20 procent av skogen.

Framtidens utmaningar

För AirForestry är nästa steg att skörda det första trädet.

– Vi har byggt en stor drönare som flyger. Vi har byggt ett verktyg som ska skörda träd och nu bygger vi ihop alla delar, för att integrera allt för att skörda det första trädet i världen. Det kommer att ske väldigt snart, säger Markus.

I framtiden hoppas han att AirForestry ska vara med och lösa de stora utmaningar som finns inom skogsbruket även på global nivå.

– För att kunna göra det behöver vi bygga något som är oerhört skalbart och funktionellt som kan lösa dem stora utmaningarna och kan levereras i stor skala. Förhoppningen är att vi ska ha gjort det här. 

– Jag skulle vilja lägga till om framtiden att man ska tänka på AirForestry som det företag som verkligen revolutionerade skogsbruket, avslutar Jenny Lindblad, CMO på AirForestry.

 

Läs mer på airforestry.com

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå