Spännande innovationer tävlar om pris

De tre finalisterna i Sparbanken Väst och SLU Skaras innovationstävling är utsedda. Vinnaren presenters i samband med Innovationsdagen i Smedjeveckan, 26 september, vid SLU i Skara.

De nominerade är:

A diagnostic technique to safeguard the welfare of fish worldwide

En potentiell innovation som siktar på att utveckla fiske- och vattenbruket världen över. Utgångspunkten för forskaren – Albin Gräns, Institutionen för Husdjurens miljö och hälsa, SLU, är att bidra till att minska smärta för miljarder fiskar världen över. Idén bygger på att på ett enkelt sätt mäta fiskars hjärnaktivitet och med hjälp av det kunna utveckla metoder att avliva dem på ett så skonsamt sätt som möjligt.

FarmGuard

Acerni technology är ett ungt startup som drivs av Emma Lönn och Niclas Düring. Företaget utvecklar ett system för digital övervakning av gården. En av de första kommande produkterna handlar om att spara tid för lantbrukaren genom att underlätta inspektion och underhåll av stängsel för nötdjur. Systemet är baserat på en app och larmar om djur försöker ta sig in eller ut, om stängslet har dålig effekt eller om andra problem uppstår. Systemet bidrar också till att underlätta djurhållning på naturbetesmarker. För att testa sitt system har Acerni tagit hjälp av forskaren Anna Hessle och försöksteknikern Frida Dahlström på Institutionen för Husdjurens Miljö och hälsa, SLU.

Target-N

Kristin Persson, Mats Söderström och Henrik Stadig, alla från Institutionen för Mark och miljö, SLU, vill öka precisionen för kväveanvändningen vid gödsling inom jordbruket. Den möjliga innovationen har som syfte att optimera skörd samtidigt som miljöbelastningen och kostnader minskas i samband med gödsling. En algoritm tolkar satellitbilder och översätter dem till en kvävebehovskarta, vilket underlättar för lantbrukaren som annars fått göra detta på egen hand. Med Target-N:s hjälp blir det enklare att precisionsgödsla.

Prisutdelare är Christian Fuglesang, som också kommer att berätta om sin rymdresa och hur rymden driver innovation.

Representanter för pressen är välkomna att delta.
Tid: 26 september 2023 kl.12-15.30
Plats: Smedjan, SLU, Gråbrödragatan 7, Skara

Relaterade länkar

Innovationsdagen i Skara 2023

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå