SLU i toppen av entreprenörskapsforskning

Text från ESBRI.

Förra året disputerade 54 doktorander vid totalt 17 lärosäten inom områdena innovation, entreprenörskap och småföretagande. SLU kommer på andra plats i antalet avhandlingar.

Nytt rekord

Sedan Esbris årliga kartläggningen av doktorsavhandlingar startade år 2020 har det varit ett jämnt flöde av avhandlingar, mellan 33 – 37 stycken per år. Den fjärde kartläggningen, för 2023, står därmed för ett nytt rekord med sina 54 till antalet.

– Det är mycket glädjande att innovations- och entreprenörskapsforskningen är så stark i Sverige. Samhället och världen står inför ett antal stora utmaningar, och jag är övertygad om att mycket av den forskning vi bevakar kommer att vara en del av lösningen. Vi är väldigt glada att kunna vara med och sprida all denna samhällsnyttiga forskning, säger Magnus Aronsson, vd på Esbri.

Två raketer i topplistan

De tre lärosäten som toppar listan är Handelshögskolan i Stockholm med 8 stycken avhandlingar, samt Sveriges lantbruksuniversitet och Lunds universitet med 7 stycken vardera.

Medan Lunds universitet har spikat ett jämnt antal avhandlingar de senaste fyra åren, sticker de två andra lärosätena ut i årets lista. Handelshögskolan i Stockholm har de senaste fyra åren levererat totalt 9 avhandlingar på området, varav 8 under 2023. Och Sveriges lantbruksuniversitet spikade totalt 10 avhandlingar de senaste fyra åren, varav 7 under förra året.

Vi frågade representanter för de båda lärosätena vad de tror att den explosionsartade ökningen under förra året beror på.

– House of innovation på Handelshögskolan i Stockholm startade runt 2018-2019. Det är en stor satsning som kraftsamlar kring forskning inom innovation, digitalisering, AI och entreprenörskap. Så anledningen till att så många doktorerade hos oss förra året är att vi nu börjar skörda frukterna av satsningen, säger Magnus Mähring, professor i företagsekonomi och ordförande för Handelshögskolans House of innovation.

– Det är ett resultat av både slump och medveten ekonomisk satsning på ämnesområdet företagsledning. Oavsett, är det väldigt roligt och betryggande att se att SLU kan bidra till mer kunskap om entreprenörskap i gröna näringar. Jag tror det är en avgörande faktor i en omställning mot ökad hållbarhet, säger Maria Knutson Wedel, rektor vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Kvinnorna dominerar forskningen

Av de 54 doktorsavhandlingar som spikades under 2023, är 33 utförda av kvinnor och 21 av män. Året innan var könsfördelningen jämn, medan kvinnorna stod för dubbelt så många doktorsavhandlingar på området under 2021.

 

SLU:s rektor Maria Knutson Wedel. Foto: Jenny Svennås-Gillner

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå