Bolag baserad på kunskap från SLU-forskare säkrar 43 miljoner kronor i finansiering

Sleip AI AB, som utvecklar en innovativ AI-teknologi för att upptäcka hälta hos hästar, har genomfört en framgångsrik investeringsrunda. Bolaget värderas nu till drygt en kvarts miljard kronor.

Sleip, grundat av SLU-forskaren och veterinären Elin Hernlund och ingenjören Axel Nyström, har tagit fram en banbrytande artificiell intelligens (AI) som använder mobilkameran för att identifiera hälta. Elins forskning från Institutionen för husdjurens biovetenskaper har bidragit till den kunskap som använts för att utveckla Sleips app. Teknologin är av stor betydelse då hälta på häst är svårt att bedöma visuellt. Dessutom har hästar en naturlig instinkt att dölja smärta vilket kan leda till att skador hinner blir allvarliga innan de upptäcks.

”Genom appen ger vi veterinärer ”förstärkta ögon” som ger känslig och mer korrekt diagnostik av hältor. Dessutom kan de via Sleip övervaka hästens ortopediska hälsa på distans. Jag tror att digitalt understödd prevention är framtiden för veterinärvård.”, säger Elin Hernlund. ”Vår AI-teknologi är en game-changer som kommer att förbättra möjligheterna att upptäcka och behandla skador i ett tidigt skede.”

Sleips app har fått stor spridning och används i 40 länder över hela världen. De största marknaderna är USA och Nordeuropa. Bland användarna finns aktörer inom hästsport som sporthästkliniker, landslagsveterinärer och tävlingsorganisationer. De stora fördelarna med Sleips teknik är att den i sitt appformat blir billigare, smidigare och snabbare än konkurrenternas system.

För att ytterligare förbättra och utveckla sin teknologi har Sleip nu säkrat 43 miljoner kronor i finansiering. Denna investeringsrunda värderar hela bolaget till cirka en kvarts miljard kronor. Bland de nya investerarna finns bland annat det tyska läkemedelsföretaget Boehringer Ingelheim, som samtidigt inleder ett kommersiellt samarbete med Sleip för att introducera appen till sin breda kundbas.

SLU Holding var en av de första investerarna i Sleip och har varit med sedan starten 2020.

”Det är fantastiskt att se ett företag som använder kunskap från SLU växa sig starkt på så kort tid. Vi såg tidigt potentialen i teamet och tekniken bakom Sleip. Det är roligt att vi som tidig investerare kunnat bidra till att Sleip fått möjlighet att växa, utvecklas och fånga intresset från tunga internationella investerare”, säger Henrik Landgren, innovations- och affärsrådgivare på SLU Holding.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå