Thermoseed – en av världens bästa livsmedelsinnovationer

Bland årets sju kandidater till världens största miljöpris inom livsmedel – The Food Planet Prize finns ett svenskt projekt med. Thermoseed som baseras på forskning från SLU.

Thermoseed har utvecklat en innovativ, effektiv och miljövänlig teknik för utsädesbehandling med hjälp av ånga, där resultatet är ett utsäde med god grobarhet. Utsädet pastöriseras med het ånga vilket gör det fritt från sjukdomar, skadesvampar, bakterier och insekter, helt utan tillföra kemiska tillsatser. Behandlingsmetoden ger ett hållbart alternativ till de pesticider och fungicider som idag används inom lantbruk.

Metoden utvecklades på SLU under Kenneth Alness ledning. Efter tidiga investeringsinsatser i bolaget Acanova AB, från SLU Holding, Lantmännen och Anders Wall såldes tekniken vidare och efter många turer så ägs ThermoSeed idag av Lantmännen BioAgri AB. Acanova AB är agent utanför Europa och utvecklar samtidigt en mindre maskin. ThermoSeed utsågs som en av de tre bästa innovationerna under SLU:s första 40 år som universitet.

Food Planet Prize

Curt Bergfors Food Planet Prize är en årlig internationell utmärkelse som premierar projekt och innovationer som minskar livsmedelssystemets påverkan på miljön. Prissumman är 2 miljoner amerikanska dollar och priset är därmed att betrakta som världens största enskilda miljöpris i pengar att räkna.

Läs om priset, Thermoseed och de övriga sex nominerade på Food Planet Prize hemsida.

Länk mer om Thermoseed och tekniken på Acanovas hemsida.

Kenneth Alness

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå