SLU–forskare tilldelas Ingvar Fredricsons stiftelses stipendie

Eva Skiöldebrand prisas för sin banbrytande forskning om biomarkörer hos häst. Hon är den förste mottagaren av det nyinstiftade stipendiet.

I sin forskning har Eva Skiöldebrand, professor vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, funnit biomarkörer som frisätts när hästar drabbats av osteoartrit. Upptäckten gör det möjligt att ställa tidig diagnos och påbörja behandling innan hästen visar kliniska symptom för sjukdomen. När hästen nått det stadiet är det vanligtvis för sent att kunna ge en effektiv behandling.

Ett av de stora genombrotten inom forskningen var när Eva och kollegor såg att biomarkörerna är identiska i alla djurslag, vilket innebär att artros skulle kunna hittas tidigt och bromsas även hos andra djurslag, som nötkreatur, katt och hund. På sikt kan även diagnostik av tidig artros ske hos människor.

Stipendiet på 50 000kr utdelades i samband med en ceremoni i Helsingborg den 28 maj.

Stiftelsen Professor Vet Med Dr Ingvar Fredricson

Stiftelsen arbetar för att beprövad erfarenhet och forskning får ökad praktisk betydelse för hästens välbefinnande, livslängd och prestation, samt för att lyfta fram hästens kulturella betydelse. Stiftelsens styrelse består av Kajsa von Geijer – VD, Annikka Berridge, Ingvar Fredricson, Jan-Olof Wannius, Jens Fredricson och Peder Fredricson.

Stiftelsens stipendie ges i form av 50 000 kronor samt en statyett designad Peder Fredricson (som förutom att vara ryttare av världsklass är utbildad grafisk formgivare).

https://www.fredricsonfoundation.org/sv

Eva Skiöldebrand (i mitten) tillsammans med forskarkollegorna Anders Lindahl (Sahlgrenska) och Stina Ekman (SLU).

 

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå