Genom att kombinera data från svenska myndigheter med AI har SLU-forskaren William Lindberg öppnat för nya sätt att kartlägga allt från var körskador finns i skogen till antalet hackspettar i naturen.
Idén till William Lidbergs innovation, som han har döpt till Geografisk intelligens, började i skogen.
– Jag är markvetare i grunden och min forskning handlar om planeringsunderlag för att undvika körskador i marken. Där började jag kombinera olika kartor med AI i stället för att göra det manuellt, vilket är mycket tidskrävande.
Det verktyg han tog fram för körskador väckte uppmärksamhet, och efterhand blev han kontaktad av olika företag och myndigheter utanför skogssektorn, som ville testa det inom flera områden.
Geografisk intelligens utgår från tillgängliga data, exempelvis SMHI:s kartor om avrinning och Skogsstyrelsen kartor. Tillsammans målar de upp en så kallad digital tvilling av Sverige. I denna tvilling kan sedan kunden mata in sina uppgifter för att få fram en karta inom sitt område, exempelvis var Sveriges hackspettar finns.
– Användaren kan lägga in koordinater för de platser där de har observationer av hackspetten och så räknar verktyget ut var hackspettar normalt lever. På samma sätt kan skogsbolag få fram kartor över var det är störst risk för körskador. Bara fantasin och befintliga data sätter gränsen.
Och data finns det turligt nog gott om.
– Vi är bortskämda i Sverige, eftersom vi har samlat in data under så lång tid. Problemet är att tröskeln för att använda tillgängliga data hittills har varit hög, det har krävt kompetens både inom geografiska data som kartor och AI. Men mitt verktyg sänker denna tröskel.
Dessutom väntas tillgängligheten på öppna data öka framöver.
– EU har beslutat att alla geografiska data ska bli öppna, så det kommer finnas mycket från olika myndigheter.
2023 vann William SLU och Sparbanksstiftelsen Norrlands innovationspris. Prissumman på 50 000 kr har William använt för att starta arbetet med att implementera Geoint som färdig produkt på nationell skala.
Slutkunden finns exempelvis inom skogs- och jordbrukssektorn, men han har också fått förfrågningar från länsstyrelser och kommuner.
– Det alla intressenter har gemensamt är att de har tillgång till data som de både vill använda till något vettigt och växla upp.
Tidigt i processen kontaktade William SLU Holding som förutom rådgivning kunnat stötta med VFT-medel för att validera idén. William har fått hjälp att reda ut vissa juridiska frågeställningar och att starta bolaget. Dessutom fick han kontakter, som har öppnat dörren för nätverkande och medverkan i olika tävlingar.
Utöver att ta hjälp av SLU Holding så tipsar William Lidberg andra forskare och entreprenörer om att kontakta tilltänkta kunder tidigt för att ta reda på om det finns intresse för produkten.
– Det är en sak om din produkt löser problemet, men du behöver ta reda på om de som ska använda den är villiga att betala för den också, säger han.
Vinnarna av Sparbanksstiftelsen Norrlands innovationspris 2024 presenteras i samband med fakultetsdagarna för fakulteten för skogsvetenskap i november.
Mer information
Läs mer om William Lidbergs forskning
Lär dig mer om vad GeoInt kan erbjuda