Bisamhällen är komplexa och påverkas av en rad omgivande faktorer som kan vara svåra för biodlare att få överblick över. Nu blir det möjligt att spela sig till den kunskapen med det nya upplevelsebaserade lärspelet Healthy Bees.
Genom Healthy Bees kan spelaren lära sig mer om vad som krävs för att ett bisamhälle ska kunna överleva. Spelet belyser exempelvis påverkan från det omgivande landskapet, som tillgång till pollen och nektar och behovet av att kontrollera och behandla för varroakvalstret, som parasiterar på honungsbin.
– Det är så många olika faktorer som påverkar att det kan kännas förvirrande och överväldigande. Tanken med bispelet är att lyfta fram dessa olika faktorer i en form som är lättare att ta till sig, säger Lotta Fabricius Kristiansen, forskningsassistent och doktorand vid SLU RådNU.
Spelet är ett så kallat upplevelsebaserat lärspel och är främst tänkt att spelas på mobiltelefonen. Innehållet baseras på forskning om bin och pollinering. I spelet får spelaren köpa ett bisamhälle och genom att säja honung eller lyckas med kunskapsfrågor tjäna pengar. För dessa kan man till exempel köpa extra blommor till landskapet, vintermat eller ytterligare kunskap.
– Spelet visar hur bisamhället påverkas när biodlaren skördar honung, vilket ger spelaren möjlighet att testa sig fram till ”rätt” mängd honung att plocka ut, på ett väldigt förenklat sätt.
Lotta Fabricius Kristiansen har många års erfarenhet av att stötta biodlare, och tanken på ett lärspel väcktes under en konferens i ämnet.
– Jag fick kontakt med en klass masterstudenter vid Högskolan i Skövde och pitchade min idé för dem, och ett gäng studenter nappade.
Studenter med olika kompetenser arbetade fram spelet som ett projektarbete och en lyckad första version gav mersmak. Nästa steg av utvecklingsresan möjliggjordes tack vare en kontakt med SLU Holding och ett grundstöd från Stödet till biodlingssektorn.
– Mats Wiktorsson på SLU Holding såg potentialen i detta och gick in och stöttade vilket gjorde att vi även – utöver råd och tips – fick ett extra ekonomiskt tillskott genom VFT-medel som möjliggjorde att vi kunde gå vidare.
Spelet finns både på svenska och engelska och en betaversion lanserades under Smedjeveckan i Skara. De sista justeringarna kommer nu att göras och sedan kommer spelet sedan finnas gratis att ladda ner via Google Play och hemsidan.
– Ambition är att förståelsen för hur biodlare håller friska bisamhällen blir tydligare. Det är det som biodlare generellt strävar efter, både för att bidra till en ökad pollinering av våra grödor och den vilda naturen och samtidigt kunna få en god skörd av honung och andra biprodukter, säger Lotta Fabricius Kristiansen.
Mer information
Läs mer om Lotta Fabricius Kristiansens forskning här.