Nyhet från SLU.
Samhället väntar ständigt på nya innovationer från forskning för att hantera världens enorma hållbarhetsutmaningar. Men det är en balansgång att både forska och ha företag. Avsnitt #37 av podden Feeding your mind från SLU Future Food handlar om balanskonsten att vara forskare och entreprenör samtidigt.
I podden möter du bland andra:
Torgny Näsholm, professor vid Institutionen för skogens ekologi och skötsel vid SLU i Umeå, som valt att kombinera sitt forskarliv inom akademin med företagande finns. 2015 grundade han företaget Arevo AB, som tillverkar specialväxtnäring; produkter som bygger vidare på hans forskning.
– Företaget går väldigt bra. Men det tog mycket tid att komma in i företagstänket. När forskaren tänker att ”nu är det färdigt”, då är det 95% kvar för företagaren, säger Torgny Näsholm.
Mariette Andersson, forskare vid institutionen för växtförädling vid SLU i Alnarp. 2020 startade hon och kollegan Per Hofvander SolEdits AB, ett teknikföretag som med moderna förädlingstekniker inför nya egenskaper i potatis.
– Vi har haft ett väldigt nära samarbete med industrin och jobbat med marknadsintressanta forskningsfrågor. Det blev till slut självklart att starta företag, när vi hade den här fantastiska metoden och tekniken utvecklad, eftersom det inte skulle vara forskning längre att bara använda tekniken om och om igen. Så om vi ville hjälpa industri och företag i stort med vår teknik, så var ett företag enda alternativet.
Nu ägnar Mariette Andersson 60% av sin arbetstid åt SLU, medan hon på 40% är VD för SolEdits AB. Hennes två arbetsliv ligger på olika orter, och hon ser inte problem med att hålla isär rollerna.
– Jag ser det snarare som en stor möjlighet, att vi faktiskt kan samarbeta väldigt bra mellan företaget och forskningen. Kombinationen är bara positiv. Man blir en brygga, man interagerar och har väldigt mycket att lära av varandra. Vi är ändå på väg mot något gemensamt mål, tycker jag, säger Mariette Andersson.
Mats Wiktorsson, senior affärs- och innovationsrådgivare på SLU Holding.
– Det är många gånger stora, banbrytande förändringar och forskningsresultat som samhället väntar på. Vi ska äta helt andra saker än vi äter idag, och få fram energi på andra sätt. Det är stora utmaningar, men väldigt spännande – och jag tror att många forskare skulle uppskatta att mer prova på att nyttiggöra sin forskning, säger Mats.
– Det skulle kunna vara betydligt fler forskare som gjorde det. Men systemet gör det inte helt enkelt. Den tredje uppgiften är att föra ut kunskap i samhället; men inom universitetsvärlden är det mycket högre prioriterat att publicera artiklar och göra det akademiska arbetet, konstaterar Mats Wiktorsson.
Lyssna
Hör mer i avsnitt 37 av SLU Future Foods podd Feeding your mind: Forskare och entreprenör samtidigt – en viktig balanskonst
Mer information
Lär mer om vad som är på gång hos SLU Future Food och lyssna på fler intressanta podavsnitt.