Att se det ingen tidigare sett kan rädda skog från granbarkborren

Ju mer avancerad och skräddarsydd tekniken är, desto tidigare kan angripna träd hittas och avlägsnas. Langning Huos prisbelönta forskning som siktar på att kombinera drönare med små, lätta spektralkameror kan bli en affärsidé med potential att rädda miljontals kubikmeter skog årligen – bara i Sverige.

Kampen mellan granbarkborrar och granar är på liv och död. Akademi, skogsägare och myndigheter samarbetar intensivt för att hitta hållbara lösningar framåt. Granbarkborren är visserligen en inhemsk art som gör sitt för skogens biologiska mångfald; men den trivs så bra i varmt och torrt väder att klimatförändringarna gör problemet alltmer akut.

Att det kan bli riktigt illa visade den heta och torra sommaren 2018, som innebar rekordstora angrepp. För medan ett varmare klimat missgynnar granar, gäller motsatsen för granbarkborrarna, som är de insekter som gör mest skada i svenska granskogar. Friska och starka granar klarar att ta kål på skadegöraren. Men granar stressade av hetta och torka faller lätt offer för granbarkborren, som lägger sina ägg i gångar i barken, varifrån larverna sedan äter sig ut och därmed skadar eller dödar granarna.

– Det är viktigt att få ut angripna träd ur skogen så snabbt som möjligt, säger Langning Huo.

Hon fick SLU Umeå och Sparbanksstiftelsen Norrlands innovationspris 2024 för sin forskning, med motiveringen att ”den vinnande idén har framgångar med att se sådant som ingen tidigare har sett. Juryn anser att det är en enkel, men skalbar lösning med stor potential att lösa ett viktigt problem för skogsindustrin.”

Rätt våglängder avslöjar angreppen

Med hjälp av satelliter har fjärranalyser av såväl skog som exempelvis åkrar gjorts i ganska många år. På senare år har också drönare börjat användas, och allteftersom teknikutvecklingen går mot mindre och samtidigt alltmer avancerade enheter, öppnar sig möjligheter på nya nivåer av precision.

– Men de kameror för fjärranalys som finns idag är onödigt stora och dyra. Min idé är att ta fram mindre och lättare, mer specialiserade kameror, som är så små att de kan monteras på drönare.

Och medan traditionella fjärranalysteknikers kameror och sensorer inte mäter de våglängder där de första fysiokemiska förändringarna syns, har Langning Huos egen forskning identifierat ett grönt band vid 530 nanometer på det elektromagnetiska spektrumet, som fångar in just den information som söks.

– Våra försök visar att vi hittar 80% av de tidiga angreppen, jämfört med 28% tidigare.

Mycket billigare

Den kamera Langning vill utveckla behöver bara vara känslig för just de våglängdsband som indikerar de riktigt tidiga tecken på granbarkborreangrepp. Redan då förändras nämligen ljusreflektionerna från trädens barr.

– Ett sådant här mindre drönarsystem med kamera skulle bli mycket billigare än dagens, som kostar omkring två miljoner kronor per system. En liten, specialiserad och serietillverkad drönarkamera skulle kosta uppskattningsvis runt 100 000 kronor.

Monterad på en drönare klarar kameran analyser på detaljnivån enskilda träd; och den kan utöver information om tidiga granbarkborreangrepp ge data till ett stress-index för träd som Langning Huo tagit fram. Data från kameror på drönare och data från satellitbilder skulle också kunna komplettera och validera varandra.

En innovation för världen

Problem med skadedjur som förstör växande skog är på intet sätt specifikt för våra breddgrader. Världen över behövs motsvarande teknologiska lösningar. Till exempel i Kina, där Langning Huo disputerade vid Beijing Forestry University.

– Men jag kom tillbaka till Sverige och SLU i Umeå efter ett år som doktorand, och nu har jag varit här i fem år. Jag tycker om hur svenska forskare samarbetar och kommunicerar, och det goda samarbetet mellan akademi och industri för att utveckla metoder som kan tillämpas.

Inspirerad av det har Langning Huo, med hjälp av SLU Holding, gjort en första marknadsanalys av sina innovationsidéer. 2025 är nu året då hon på allvar funderar på vägen framåt.

– Jag vill gärna att mina forskningsresultat ska komma till praktisk användning, samtidigt som en del ytterligare forskning måste göras innan det här kan kommersialiseras. Och jag vet ännu inte om jag vill erbjuda konsulttjänster eller satsa på utvecklingen av små skräddarsydda kameror. Men i så fall gäller det att hitta långsiktigt hållbara lösningar som matchar den rasande snabba teknikutvecklingen. Det här är ett väldigt hett ämne!

Lär mer om Langnings forskning

Langnings CV-sida

Bark beetle pre-emergence detection using multi-temporal hyperspectral drone images: Green shoulder indices can indicate subtle tree vitality decline

New camera technology to unveil bark beetle infested spruces at an earlier stage

Detectability of European Spruce Bark Beetle Green Attack in Multispectral Drone Images (YouTube)

 

 

Är du intresserad av att söka VFT-medel?

Kontakta oss via kontaktformuläret– eller hör av dig direkt till någon av våra medarbetare.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå