[FRÖMAGE] – LOKALA RÅVAROR I NYTT NÄRINGSRIKT VÄXTBASERAT LIVSMEDEL

För Helen Thompson är det inte bara fler näringsrika växtbaserade produkter på butikshyllorna som är drivkraften. Lika viktigt är att arbeta småskaligt, samarbeta med lokala odlare och använda lokala råvaror. En insikt som med kraft drabbade henne mitt inne i den sydamerikanska djungeln och tog henne till SLU och en ny tvär vändning i yrkeslivet.

[frömage] är namnet på en helt ny näringsrik växtbaserad produkt och den första produkten Helen Thompson, MSc Agricultutural Science och grundare av Bloomingood står bakom. Namnet är en blinkning till det franska ordet ost och avslöjar också några av ingredienserna som ingår. Produkten är tänkt att används på samma sätt som ost på smörgåsen och på pizzan. Jämfört med liknande växtbaserade produkter som finns på marknaden idag innehåller [frömage] ingen olja och enbart en liten del stärkelse. Istället är det fermenterade grönsaker tillsammans med frön som står i centrum.

– Basen i [frömage] består av fermenterad blomkål och frön. Att blomkålen är fermenterad ger en god och fyllig smak och bidrar till att produkten får ett fint näringsinnehåll. De frön vi använder är framförallt hampafrön och solrosfrön. För att variera smaken använder vi örter som smaksättare, säger Helen Thompson.

Tester ger svar om smaken

Helen ser egentligen inte några begräsningar när det gäller vilka ingredienser som kan användas. Det handlar mer om att välja grönsaker som är i säsong. För att testa och utveckla nya smaker har Helen med stöd av SLU Holding bland annat genomfört en marknadsundersökning med smaktester i fokus.

– Testerna har varit så värdefulla. Ibland är det svårt att veta om det är själva idén, att utveckla nya växtbaserade produkter, som marknaden är positiv till eller om det är smaken. Smak-tester har gett värdefull feed-back och tagit oss vidare i utvecklingsarbetet.

Nya affärsmöjligheter för lokala odlare

En viktig pusselbit för Helen och Bloomingood Food är lokalt odlade ingredienser.

– Jordbruket är viktigt. Att kunna producera bra produkter inom landet gör oss mindre beroende av importerade växtbaserade proteiner. Min förhoppning är att ett ökat behov av inhemska råvaror ska ge lantbrukare nya affärsmöjligheter. I takt med att vi tvingas ställa om, äta en mindre andel animaliskt protein behöver vi skapa nya möjligheter och öka efterfrågan för lokalt producerat växtbaserat protein för nya livsmedel.

Ökad hållbarhet med lokalt samarbete

Visionen för Bloomingood Food är inte att snabbt skala upp och växa. Tvärtom. Det handlar istället om att få igång och utveckla ett lokalt samarbete och fortsätta att arbeta småskaligt. Att använda lokalt producerade ingredienser är avgörande för Helen som hoppas på att fler näringsrika växtbaserade produkter tillverkade av lokala råvaror når butikerna. Att arbeta småskaligt med lokalt producerade växtbaserad livsmedel menar hon på riktigt kan bidra till ökad hållbarhet.

Och det är här som hennes erfarenhet från uppdrag i den sydamerikanska djungeln och andra regioner med konflikter mellan det storskaliga jordbrukets behov av mark, befolkningsgruppers traditionella territorier och det lokala djurlivets livsrum, fungerar som extra drivkraft.

Intressekonflikter om marken stark drivkraft

– Ja, jag blev så medveten om konflikten om marken och hur djuren alltid förlorade maktkampen och sina naturliga habitat till förmån för jordbrukets krav på nya territorier. Så jag bytte bana, flyttade till Sverige och utbildade mig på SLU. Med ny kunskap är Bloomingood ett konkret sätt att ta dialogen vidare. Att arbeta lokalt tillsammans tror jag är en väg framåt.

Helen efterlyser mer kreativitet när det gäller ingredienser och de proteiner som finns att tillgå lokalt. Och att arbeta småskaligt.

– Jag ser absolut en möjlighet att skala upp på sikt. Men först är det Malmö-regionen som gäller.

Berätta om din idé – Give it a go!

På frågan om vilka råd hon vill ge andra studenter och forskare som bär på en idé är svaret:

-Var inte blyg. Berätta om din idé, stäm av din tankar med andra. Du kommer att hitta de som är intresserade. Kontakta gärna SLU Holding för att testa din idé eller projekt. Jag har fått stor hjälp och stöd av bland andra SLU Open Lab, Leapfrogs och SLU Holding. Det gäller också att bestämma sig och ta sig ur sin egen komfortzon. Och om du inte lyckas så kommer du att lära dig massor att använda i andra projekt. Go for it, Give it a go!

Förutom att samarbeta för att utveckla Helens idéer har SLU Holding finansierat hennes projekt genom Vinnovas Validering för tillämpning.
Läs mer hur du kan söka medel för att testa hur din idé kan komma till nytta!

Mer information

Läs mer om Helen Thompson och forskningsprojekt där hon deltagit.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå