Matinnovationer på mikronivå

Maud Langton är professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper; Matens strukturer och egenskaper, vid SLU i Uppsala. Mikroskopet är hennes arbetsredskap och utmaningen – att hitta nya livsmedel. Vägen dit går via ny kunskap om mikrostrukturernas betydelse för nya livsmedel och viktiga samarbeten med entreprenörer och industri.

Att arbeta med matinnovationer är aktuellare än någonsin. Maud Langtons arbete handlar om matinnovationer på mikronivå. Nyfikenheten är hennes drivkraft och det som fick henne att byta bana, lämna fysikens mer utforskade område och arbeta inom det mindre utforskade området livsmedel.

Proteinskiftet kräver nya livsmedel

– Livsmedel är oändligt spännande. Det finns så många kombinationer och variationer. Vi står inför ett proteinskifte som innebär ett skifte mot mer vegetariska livsmedel och mindre kött. Vi kommer inte att sluta äta kött. Det tror jag inte, men vi behöver äta en mer blandad kost. Vår forskning handlar om att med hjälp av mikroskopi lära oss mer om hur olika livsmedels mikrostrukturer ser ut och dess betydelse för ett livsmedel eller biomaterials konsistens och struktur, säger Maud Langton, professor vid Institutionen för molekylära vetenskaper; Matens strukturer och egenskaper, vid SLU i Uppsala.

Mikrostrukturer nyckeln till smak och konsistens

Med ökad kunskap om mikrostrukturernas betydelse för smak och konsistens är förhoppningen att hitta nya livsmedel. För Maud och hennes team handlar det bland annat om att utifrån hur olika komponenter ser ut att försöka styra de olika egenskaperna och skapa nya livsmedel. Det handlar bland annat om att hitta rätt konsistens. Livsmedlet ska också gå att lagra och inte minst är det viktigt att hela råvaran tas tillvara med så litet svinn i hela produktionen som möjligt.

Men vad är det för nya livsmedel det handlar om och vilka är de nya proteinrika råvarorna man hoppas på?

– Vi arbetar brett. Både med att bygga upp helt nya material och att se hur till exempel bönor som idag används som djurfoder kan utvecklas för att också användas som humanföda. Vi tittar också på biomaterial och annat högvärdigt material som kan utvecklas till nya livsmedel. Metoden att extrahera protein från olika proteinkällor som vi arbetar med är snarlika men optimeringsdelen ser olika ut. Det är ett oändligt spännande arbete. Forskaren i mig inspireras!

Utvecklingsarbetet gynnas av starka samarbeten

För Maud är det självklart att som forskare bidra med baskunskap och söka samarbeten med entreprenörer, andra forskare och medverka i projekt tillsammans med industrin.

– Vårt utvecklingsarbete gynnas av starka samarbeten. Att ta forskningen vidare och medverka till att den gör nytta i samhället är viktigt. Vi har flera pågående samarbeten med industrin där vi kan bidra med kunskap om hur nya råvaror kan utnyttjas på ett nytt sätt. Som forskare kan vi också addera aktuell bakomliggande forskning som gör att man har den fakta som krävs för att snabbare nå resultat.

Nya kontakter och idéer på Campus Ultuna

För Maud finns även flera intressanta samarbetspartners på nära håll inom Campus Ultuna.

– Ja det stämmer. Vi arbetar just nu med Green Innovation Park (GIP). Det samarbetet vill vi gärna återkomma och berätta mer om till längre fram, men helt klart är att samarbetet med GIP har gett oss nya kontakter och nya spännande idéer, säger Maud Langton.

Flera projekt som Maud arbetat med har också fått medvind i sitt utvecklingsarbete genom samarbeten med SLU Holding. Företaget Tebrito är bara ett exempel på det. Basen för bolaget är en publikation om mjölmaskar som proteinkälla och hur det kan extraheras och användas i livsmedel.

Till sist – två tips när det gäller mat från Maud Langton

– Jag vill inte ge några råd när det gäller vilken mat som serveras på borden, men oavsett vad man väljer att duka fram så är mitt tips att tänka lite som mormor och farmor alltid gjort. Tänk igenom hur mycket mat du lagar och planera hur du ska ta hand om allt.

Läs mer om Maud Langton och hennes spännande forskning.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå