Fossilfri produktion av konstgödsel – nu investerar SLU Holding i NitroCapt

Produktionen av kvävegödsel står för ca 2,5% av världens fossilbaserade utsläpp av växthusgaser och ingen har lyckats ta fram en kostnadseffektiv, utsläppsfri process som kan konkurrera med konventionell produktion.

Nu accelererar NitroCapt AB utvecklingen av en ny kemisk process som bara kräver vatten och förnybar el, utan behov av elektriskt nät, för att fixera kväve från luften. Metoden kan sätta en ny standard för storskalig fossilfri produktion av konstgödsel.

Konstgödsel är helt avgörande för att klara jordens livsmedelsförsörjning, vilket gör det till en mycket stor utmaning att ställa om till ett fossilfritt jordbruk. Ingen har tidigare lyckats ta fram en kostnadseffektiv utsläppsfri process som kan konkurrera med konventionell produktion. Men NitroCapts banbrytande tekniska lösning kan ge svaret på detta. Nu skall en fungerande pilotprocess utvecklas och uppföras för att därefter optimeras för maximal effektivitet.

”Det är otroligt spännande och roligt att vi tillsammans med visionära finansiärer får möjlighet att ta fram en lösning på en stor global utmaning för jordbruket och klimatet. Tack vare detta kan vi nu påbörja rekryteringen av en rad högkvalificerade ingenjörer och ta första stegen mot en kommersialisering av vår process.” säger Gustaf Forsberg, grundare och vd.

Övertecknad emission

Intresset var stort när bolaget sökte 1 miljon Euro i kapital för att ta nästa steg i utveckling. Emissionen övertecknades kraftigt och landade på 18 MSEK. Dessutom har bidrag på ytterligare 10 Mkr beviljats och bolaget kommer satsa totalt ca 30 Mkr under två år.
Bland investerarna finns LRF Ventures, ALMI Invest Greentech, InnoEnergy, Graphmatech-grundaren Björn Lindh och SLU Holding

”NitroCapts teknik kan bidra till en stor omställning inom produktionen av konstgödsel och ligger helt i linje med vårt uppdrag att stötta och investera i hållbara innovationer. Bolaget etablerar sig på Green Innovation Park på Ultuna och vi tror att de kommer att kunna vara en stor resurs och inspirera övriga företagen där i att utveckla innovationer för en global marknad, säger Henrik Landgren, affärsrådgivare på SLU Holding.

NitroCapt AB grundades 2016 av vd:n Gustaf Forsberg och Peter Baeling. Gustaf Forsberg är disputerad vid SLU och har tidigare bl.a. varit en nyckelperson i utvecklingen av ThermoSeed-tekniken för kemikaliefri utsädesbehandling.
Peter Baeling är kemiingenjör och har bl.a. utvecklat världens största sterila kontinuerliga fermentor.

Bolaget är en del av InnoEnergy’s Highway-program, som också har finansierat bolagets
aktiviteter hittills.

 

För mer information kontakta:

Gustaf Forsberg, vd NitroCapt, 070 – 347 96 67, gustaf.forsberg @ nitrocapt.com
Björn Lindh, pressansvarig NitroCapt, 070 – 9 9 79 79, bjorn.lindh @ nitrocapt.com
Henrik Landgren, affärsrådgivare SLU Holding, 072 559 16 65, henrik.landgren@slu.se

SLU Holding investerar i NitroCapt

SLU Holding investerar i NitroCapt.

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå