SLU Holding investerar i Havredals – Ny satsning på växtbaserat livsmedel för köttätare och mjölkdrickare

Havredals har siktet inställt på framtiden och utvecklar hälsosamma, växtbaserade alternativ till kött och mejeriprodukter. Nu investerar SLU Holding AB i bolaget.

Hållbarhet, bättre hälsa och minskad klimatbelastning är inbyggt i Havredals affärsidé. Bolaget utvecklar växtbaserad mat med målet att påverka klimatet så lite som möjligt. Råvarorna produceras i Norden och processerna utvecklas i Uppsala vid Green Innovation Park.

– Vårt mål är att inom fem år bidra till en väsentlig minskning av Sveriges CO2-utsläpp genom att få fler att välja växtbaserat. Havredals gör vegetarisk mat för köttätare och mjölkdrickare som vill konsumera mer hälsosamt. Idén är att göra övergången till en mer växtbaserad kost så enkel som möjligt, säger Havredals grundare, Per-Johan Thörn.

Under våren lanserade Havredals sin första produkt, en havredryck som innehåller betydligt mer havre än andra motsvarande alternativ på marknaden. Den höga havrehalten ger tillräckligt mycket betaglukan-fibrer som sänker halten av kolesterol i blodet, vilket i sin tur minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Per-Johan Thörn har lång erfarenhet av produktutveckling och detaljhandelsdistribution inom livsmedelsbranschen. Han har bland annat utvecklat havreprotein och betaglukan till livsmedelsindustrin och varit mejeriansvarig på ICA.

– Vi tror starkt på Per-Johan Thörn och teamet bakom Havredals. De har ett genomarbetat hållbarhetstänk och marknaden för växtbaserade alternativ till kött växer starkt. Havredals ligger i framkant när det gäller att utveckla nya hälsosamma produkter, säger Cristopher Johansson, affärsutvecklare vid SLU Holding.

Tillsammans med Almi och privata investerare går nu SLU Holding in som delägare i Havredals. Genom investeringen kommer Havredals kunna skala upp produktionen för att i framtiden skapa en cirkulär fabrik i Uppsala.

Havredals havredryck säljs idag i utvalda butiker i Stockholm och Uppsala. Sortimentet utvecklas kontinuerligt och nya produkter lanseras inom kort

Du använder en gammal webbläsare

Gamla webbläsare har bara delvis stöd för ny teknik och ger inte webbplatsen en ärlig chans att leva upp till sin fulla potential. Du kan enkelt ladda ner en annan webbläsare som fungerar bättre. Här är ett axplock moderna webbläsare som fungerar bra!

Uppdatera min webbläsare

Jag vill fortsätta ändå